Aquesta és una de les conclusions a les quals ha arribat el projecte Sectors&Treball Autònom que ha estat presentat avui a COELL
La gerent de Confederació d’Organitzacions Empresarials de les Terres de Lleida (COELL), Esther Pagano, ha explicat avui en l’acte de cloenda del projecte Sectors&Treball Autònom que una de les conclusions a les quals s’ha arribat en la sessió col·laborativa amb dones relacionades amb l’emprenedoria del territori és que “les dones volen ser valorades per elles mateixes, per la feina que fan, i no com a quota de gènere”. Pagano ha estat l’encarregada d’exposar els resultats d’aquest projecte juntament amb la representant de l’Espai Dona Lleida de la COELL, Ana Velasco.
Entre altres conclusions també destaca el fet que “l’emprenedoria en femení no parteix de la mateixa concepció que en masculí”, ha dit Pagano. Per això, “les dones destaquen l’ajut de la parella i de la família, volen inspirar altres dones i aconseguir que la seva feina sigui reconeguda en tots els nivells, també el salarial”, ha destacat la gerent de COELL.
Per la seva part, Ana Velasco ha afirmat que “encara que sembli reiteratiu, cal que les dones emprendores s’empoderin, cal que tinguin un accés just al finançament i, sobretot, cal que comparteixin entre elles els seus neguits”. Velasco ha afegit que una altra de les conclusions rellevants relacionada amb el desenvolupament local i la comunitat és que la col·laboració és fonamental.
Pagano i Velasco han explicat que entre els reptes de futur hi ha aconseguir que les dones emprenedores de les Terres de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran se sentin igual de reconegudes, importants i amb les suficients capacitats que les dones emprenedores de Barcelona o Madrid. En aquest sentit, la COELL va començar a treballar el 2020, en el marc del projecte Dona Valor, en la creació d’una xarxa de dones de l’àmbit privat i públic que es puguin donar suport i créixer juntes.
L’acte, que ha estat presidit per Josep M Gardeñes, president de la COELL, i el director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral de la Generalitat de Catalunya, Oscar Riu, que ha felicitat la feina feta: “Ens fem nostre aquest estudi. És molt important que, des del territori, es portin a terme aquestes accions”, ha manifestat. A més a més, Ainelda Clapers, autònoma i propietària d’ArtFaig, i Irene Santamaria, docent del Cicle de Grau Mig del Sector de la Construcció de l’Institut Torre Vicens de Lleida, han aportat la seva visió com a participants en el Sectors&Treball Autònom.
La finalitat d’aquest projecte, que rep el suport del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, és impulsar els sectors productius, trencar estereotips socials i de gènere en els oficis on la dona està escassament representada i visualitzar el treball autònom com una oportunitat de futur.
A més, el projecte Sectors&Treball Autònom contribueix al compliment del Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). En concret de l’ODS 5 sobre la igualtat de gènere, ja que mitjançant l’anàlisi dels obstacles que enfronten les dones autònomes, es promou la igualtat de gènere en l’àmbit econòmic i empresarial; de l’ODS 8 sobre treball digne i creixement econòmic, ja que el diagnòstic té com a objectiu millorar les condicions de treball de les dones autònomes, promoure l’empoderament econòmic i impulsar el seu creixement professional i el de la regió; de l’ODS 9 sobre indústria, innovació i infraestructures, perquè, a través de l’avaluació de les necessitats i les oportunitats per a les dones autònomes, s’identificaran possibles àrees en les quals les dones puguin tenir un paper destacat, i de l’ODS 10 sobre la reducció de desigualtats, atès que el projecte té com a finalitat reduir les desigualtats de gènere existents en l’àmbit de l’emprenedoria.