El sector de la Construcció ha estat el primer de tot l’Estat a adherir-se a la regularització aprovada pel Govern per tal complementar les pensions públiques
La presidenta del Gremi de la Construcció de les Terres de Lleida, Núria Cervós, ha manifestat avui en el marc de la jornada sobre el pla de pensions de la Construcció que “el sector ha volgut ser pioner en una mesura com aquesta que, no només aporta més estabilitat a la contractació, sinó que representa una millora històrica ja que actuarà com a complement del sistema públic de prestacions per a la jubilació”. Cervós ha afegit que “no podem oblidar que ens manca mà d’obra qualificada i que accions que suposin una millora en el futur laboral de les persones contractades en el sector ajuden a consolidar oficis com el nostre”.
Per la seva part, el director de Projectes de la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), Ignacio Ayala Soto, ha explicat en la seva conferència en què consistirà el pla de pensions de la Construcció, i quines implicacions tindrà en les empreses del sector i en les que intervenen en la gestió laboral i fiscal. “El VII Conveni General de la Construcció signat recentment recull l’obligatorietat de les empreses del sector a complir amb els plans de pensions. A partir de la seva publicació al BOE el passat 23 de setembre, es posen en marxa tots els engranatges per integrar el pla al fons de pensions escollit, i un cop integrat és quan entra en vigor”, ha afirmat Ayala.
El Pla de Pensions Simplificat del Sector de la Construcció, que té vigència amb caràcter retroactiu des del 2022, preveu que la contribució empresarial el 2022 i el 2023 serà d’un 1% de l’import dels conceptes salarials de les taules del conveni col·lectiu del 2021, i el 2024, d’un 1% de les taules del 2021 més un 0,25% de les del 2023. L’any 2025 es renegociaran les contribucions al pla de pensions.
A més, “el conveni també té en compte l’entrada en vigor del pla de pensions i regularitza els períodes en què cal que l’empresari faci les aportacions”, ha dit el director de Projectes de la CNC. Així, els imports del 2022 i del 2023 s’hauran de fer efectius dins dels tres mesos següents a l’entrada en vigor del pla; els del 2024, dins del primer trimestre de l’any, i els del 2025 en endavant, dins dels tres mesos següents a l’establiment de les contribucions empresarials al pla de pensions.
La Comissió Negociadora del Conveni Col·lectiu de la Construcció de la província de Lleida, que és el marc laboral del sector a les Terres de Lleida i als Pirineus, és l’encarregada de signar les actualitzacions de les taules de retribució del sector i, a partir d’ara, dels plans de pensions per als treballadors i treballadores en actiu. A Lleida, el conveni del 2022 ja recollia l’increment de l’1% de retribució destinada al sistema de pensions, tot i que encara estava pendent la consolidació del sistema d’execució. La mesura afecta prop de 1.700 empreses de Lleida, i vora 15.000 treballadors i treballadores del sector al territori.